Sunt străzi în București unde trebuie să strigăm unii la alții ca să ne auzim, asta din cauza poluării fonice. Un studiu realizat recent ne arată că nouă din primele zece cartiere zgomotoase din România se află în Capitală.
Zgomotul provine de la picamere care fac găuri în asfalt, utilaje care lucrează de dimineața până seara pe stradă, traficul infernal în care șoferii își pierd cumpătul și claxonează cum se face semaforul verde. Când vine vorba despre poluarea fonică, cei mai nemulțumiți dintre bucureșteni sunt cei care locuiesc pe Șoseaua Ștefan cel Mare. Media decibelilor, calculată joi, este de 55, iar maxima a depășit 100. E foarte zgomotos și e cea mai circulată șosea, cu un permanent zgomot de fundal.
Doi din trei bucureșteni se plâng de poluarea fonică. Restul probabil că locuiesc departe de șoselele aglomerate. Pe o stradă lăturalnică din Capitală, nivelul mediu de decibeli nu trece de 30. Conform unui studiu realizat de o platformă de anunțuri imobiliare, cele mai poluate fonic orașe din România sunt Ploieștiul, Călărași și București. În topul cartierelor zgomotoase se află numai zone din Capitală. Traficul rutier este cea mai deranjantă sursă de poluare fonică, urmată de vecinii zgomotoși, de lucrările de construcție, dar și de baruri și restaurante. Dacă nivelul de zgomot depășește 100 de decibeli, înseamnă că este dublu față de limita admisă în zonele rezidențiale. De cele mai multe ori, de vină sunt mașinile și motoarele modificate.